Legal Operations als uw rechterhand

Organiseert u uw juridische activiteiten zo effectief mogelijk? Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan de enorme toename van het belang van legal operations in bedrijven over de hele wereld. Legal operations is een multidisciplinaire functie die zich richt op optimale levering van juridische diensten. Als u deel uitmaakt van een juridische afdeling, hebt u waarschijnlijk al te maken met legal operations, al dan niet in een aparte functie.

Organiseert u uw juridische activiteiten zo effectief mogelijk?

Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan de enorme toename van het belang van legal operations in bedrijven over de hele wereld. Legal operations is een multidisciplinaire functie die zich richt op optimale levering van juridische diensten. Als u deel uitmaakt van een juridische afdeling, hebt u waarschijnlijk al te maken met legal operations, al dan niet in een aparte functie.

Wat is legal operations?

Legal operations heeft tot doel de hindernissen weg te nemen die juristen belemmeren in hun werk. Dit kan door technologie te selecteren of door standaardprocessen te creëren zodat collega’s niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Legal operations is vaak “de rechterhand” die het de general counsel mogelijk maakt zich te concentreren op belangrijke taken. Harm Cammel, medeoprichter van Law & Ops en partner bij Voxius, stelt dat het doel van legal operations is om “efficiënt goede diensten te leveren, op een manier die werkt voor zowel de juristen als de cliënten die gebruikmaken van die diensten.”

Veranderende rol voor juridische afdelingen en legal operations

Om voorop te lopen in deze “productiviteitsrevolutie” hebben veel juridische afdelingen nu aparte medewerkers voor legal operations. Volgens ons onderzoek heeft 29% van alle juridische afdelingen een medewerker legal operations in dienst. Grotere afdelingen (meer dan 21 medewerkers) hebben veel vaker een medewerker in dienst voor legal operations. De helft van alle grote afdelingen werkt met een medewerker legal operations, vergeleken met slechts 23% van de kleine afdelingen (1-10 medewerkers).

Ooit gaf de jurist alleen juridisch advies, maar tegenwoordig verwacht het management dat de juridische activiteiten worden gemanaged als de activiteiten van elke andere business unit. Dit betekent dat juristen manieren moeten vinden om de productiviteit te optimaliseren, processen te stroomlijnen en meer toegevoegde waarde te creëren. En zonder dat dit te veel kost. ‘Doe meer met minder’ was nog nooit zo belangrijk. Maar dit kan een uitdaging zijn voor juridische afdelingen met beperkte middelen of kennis.

Wolters Kluwer deed onderzoek bij meer dan 150 juridische afdelingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er werd gevraagd hoe ze omgaan met uitdagingen in legal operations en hoe ze naar legal operations kijken. Verneem de resultaten in de whitepaper “Legal Operations als uw rechterhand”.

More Partner Blogs


21 maart 2024

The Data Act and its impact on Cloud Service Providers

As the Data Act came into force in January 2024, understanding its profound impact on Cloud...

Lees meer...

15 maart 2024

New case law about wearing religious symbols in the Belgian public sector

On 28 November 2023, a crucial decision by the Court of Justice of the European Union (CJEU) shed...

Lees meer...

08 maart 2024

Larcier-Intersentia lanceert GenIA-L, generatieve AI-oplossing op basis van betrouwbare juridische content

Larcier-Intersentia introduceert als eerste speler in België zijn GenIA-L technologie. Deze...

Lees meer...

05 maart 2024

When talking things through is the problem, not the solution: the european commission’s updated guidance on information exchange

The European Commission recently revised its Guidelines on Horizontal Cooperation Agreements. This is...

Lees meer...

19 februari 2024

Val duchesse summit 2024 to boost eu social dialogue

On 31 January 2024, The Val Duchesse Social Partners Summit was hosted by the European Commission...

Lees meer...