Legal Operations als uw rechterhand

Organiseert u uw juridische activiteiten zo effectief mogelijk? Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan de enorme toename van het belang van legal operations in bedrijven over de hele wereld. Legal operations is een multidisciplinaire functie die zich richt op optimale levering van juridische diensten. Als u deel uitmaakt van een juridische afdeling, hebt u waarschijnlijk al te maken met legal operations, al dan niet in een aparte functie.

Organiseert u uw juridische activiteiten zo effectief mogelijk?

Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan de enorme toename van het belang van legal operations in bedrijven over de hele wereld. Legal operations is een multidisciplinaire functie die zich richt op optimale levering van juridische diensten. Als u deel uitmaakt van een juridische afdeling, hebt u waarschijnlijk al te maken met legal operations, al dan niet in een aparte functie.

Wat is legal operations?

Legal operations heeft tot doel de hindernissen weg te nemen die juristen belemmeren in hun werk. Dit kan door technologie te selecteren of door standaardprocessen te creëren zodat collega’s niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Legal operations is vaak “de rechterhand” die het de general counsel mogelijk maakt zich te concentreren op belangrijke taken. Harm Cammel, medeoprichter van Law & Ops en partner bij Voxius, stelt dat het doel van legal operations is om “efficiënt goede diensten te leveren, op een manier die werkt voor zowel de juristen als de cliënten die gebruikmaken van die diensten.”

Veranderende rol voor juridische afdelingen en legal operations

Om voorop te lopen in deze “productiviteitsrevolutie” hebben veel juridische afdelingen nu aparte medewerkers voor legal operations. Volgens ons onderzoek heeft 29% van alle juridische afdelingen een medewerker legal operations in dienst. Grotere afdelingen (meer dan 21 medewerkers) hebben veel vaker een medewerker in dienst voor legal operations. De helft van alle grote afdelingen werkt met een medewerker legal operations, vergeleken met slechts 23% van de kleine afdelingen (1-10 medewerkers).

Ooit gaf de jurist alleen juridisch advies, maar tegenwoordig verwacht het management dat de juridische activiteiten worden gemanaged als de activiteiten van elke andere business unit. Dit betekent dat juristen manieren moeten vinden om de productiviteit te optimaliseren, processen te stroomlijnen en meer toegevoegde waarde te creëren. En zonder dat dit te veel kost. ‘Doe meer met minder’ was nog nooit zo belangrijk. Maar dit kan een uitdaging zijn voor juridische afdelingen met beperkte middelen of kennis.

Wolters Kluwer deed onderzoek bij meer dan 150 juridische afdelingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er werd gevraagd hoe ze omgaan met uitdagingen in legal operations en hoe ze naar legal operations kijken. Verneem de resultaten in de whitepaper “Legal Operations als uw rechterhand”.

More Partner Blogs


25 mei 2022

Making sustainable products the norm in the EU

In our society today, we use a variety of products often without reflecting on their impact on the...

Lees meer...

17 mei 2022

Een lagere drempel voor proactieve detectie van discriminatie op de arbeidsmarkt via mysterycalls: what’s new?

Op 8 mei 2022 trad een wetswijziging van het Sociaal Strafwetboek (artikel 42/1) in werking. Met...

Lees meer...

12 mei 2022

Het elektronisch ondertekenen en bewaren van arbeidsovereenkomsten

Het sluiten van arbeidsovereenkomsten gebeurt steeds vaker via de elektronische weg. Maar is dit...

Lees meer...

05 mei 2022

Legal Operations als uw rechterhand

Organiseert u uw juridische activiteiten zo effectief mogelijk? Dat is de vraag die ten grondslag ligt...

Lees meer...

21 april 2022

Trendspotting: aligning corporate structures with HR needs (why larger companies are considering splitting up into smaller legal entities)

Trendspotting: aligning corporate structures with HR needs (why larger companies are considering...

Lees meer...