Filip Lahaye

Bedrijfsjurist, Contract Manager at Otary
 
Na zijn rechtenstudie aan de UGent begon Filip Lahaye in 2007 bij het advocatenkantoor Stibbe in Brussel, waar hij waardevolle ervaring opdeed dankzij de expertise van zijn collega's en de diverse en complexe dossiers. In 2016 besloot hij de advocatuur te verlaten vanwege beperkte doorgroeimogelijkheden en een verlangen om langdurig betrokken te zijn bij een specifiek project, wat leidde tot zijn overstap naar een rol als bedrijfsjurist bij Otary, een windenergiebedrijf in de Noordzee.
 

Kunt u de evolutie van uw carrière tot nu toe beschrijven? Wat maakt dit werk interessant voor u?

Na mijn rechtenstudie aan de UGent ging ik in 2007 aan de slag bij het advocatenkantoor Stibbe in Brussel (praktijkgroep publiek recht). De daaropvolgende jaren bleken een uitstekende leerschool voor mijn verdere loopbaan. Twee belangrijke ingrediënten waren daarbij bepalend. Enerzijds de mensen met wie ik nauw samenwerkte; stuk voor stuk experten in hun vak, die een sterke theoretische kennis van het recht combineerden met een kritische en pragmatische blik, en bovenal ook zeer nuchter en down to earth in het leven stonden. Anderzijds de complexiteit en vooral enorme diversiteit van de dossiers waarmee ik in aanraking kwam (zelfs na vele jaren gebeurde het nog frequent dat een nieuw vraagstuk op mijn bureau belandde waarbij ik het “in Keulen hoorde donderen”). Vooral dat laatste bracht mij – veel meer nog dan een gedegen kennis van bepaalde rechtsmateries – wendbaarheid, flexibiliteit en probleemoplossend denken bij, sterktes die mij tot op vandaag iedere dag van pas komen.

In 2016 was ik toe aan een nieuwe uitdaging buiten de advocatuur. Enerzijds speelde het besef dat binnen een zakenadvocatenkantoor met een traditioneel piramidale structuur de ‘top’ relatief snel verzadigd is en de doorgroeimogelijkheden bijgevolg beperkt. Een belangrijker drijfveer om de advocatuur in te ruilen voor iets anders was echter het feit dat ik – naar mijn gevoel – binnen mijn functie als advocaat vaak slechts heel kort met bepaalde cliënten samenwerkte, in het kader van zeer specifieke dossiers of problematieken, en ik keek ernaar uit om op de lange termijn mee te bouwen aan een welbepaald project/bedrijf, en dit door en door te leren kennen. Toen mij werd gevraagd of ik interesse had in een functie als bedrijfsjurist bij een onderneming die windturbines zou gaan bouwen in onze Noordzee was de keuze dan ook snel gemaakt.

Hoe is uw functie binnen Otary in de loop der tijd veranderd?

Tijdens de gesprekken die voorafgingen aan mijn start bij Otary sprak vooral het enthousiasme en de gedrevenheid van het team me bijzonder aan. En de belofte van een ‘wilde rit op een rollercoaster’ heeft alvast alle verwachtingen ingelost.

De voorbije jaren heb ik het bedrijf doorheen diverse stadia kunnen meevolgen, ieder met een eigen specifieke dynamiek. Aanloopfases van projectontwikkeling en voorbereiding (bijeenbrengen van financiering, vergunnings- en subsidieprocessen, onderhandelen van een veelheid aan contracten met aannemers en tal van andere stakeholders) afgewisseld met intensieve opvolging van de productie van windturbinecomponenten verspreid over locaties in België en Europa, en uiteindelijk de eigenlijke offshore constructie, om aansluitend de transitie naar een ‘operation & maintenance’ organisatie vorm te zien krijgen. Toen ik in 2016 bij Otary startte was de inkt op de contracten voor de bouw van onze eerste wind farm nauwelijks droog; amper 5 jaar later injecteerden 100 windturbines gespreid over 3 concessiezones hun groene stroom op het Belgische elektriciteitsnet.

Iedere fase brengt zijn eigen uitdagingen mee in mijn rol als bedrijfsjurist. En het geheel leidt tot een interessante mix van taken en verantwoordelijkheden. Naast het aanspreekpunt voor typisch juridische en compliance zaken, beheer ik onze verzekeringsportefeuille, sta ik interne teams bij in contractuele discussies met vaak een commerciële dimensie of soms zeer technische insteek; ik ben ook betrokken bij dossiers inzake financiering, subsidies, vergunningen, edm.

Gedurende bepaalde projectfasen werd extra juridische ondersteuning aangetrokken, maar afgezien daarvan wordt de juridische functie binnen Otary vandaag overwegend ingevuld als solo legal counsel. Het hoeft niet gezegd dat er slechts zelden ‘stille’ momenten vallen. Toen ik bij Otary startte stonden tal van processen nog in de kinderschoenen en was een portie gezond verstand en ‘buikgevoel’ vaak de beste raadgever om bepaalde zaken te optimaliseren. Daarnaast kan ik gelukkig ook rekenen op een team van bijzonder geëngageerde collega’s die goed gewapend zijn om zelfstandig bepaalde risico’s te managen en de reflex hebben om waar nodig tijdig bijstand te vragen.

Hoe ziet een typische dag/week er voor u uit? Wat zijn uw favoriete taken?

Een ‘typische’ werkdag is er meestal een waarbij ik op het einde van de dag vaststel dat ik slechts halverwege de dagplanning ben geraakt, door allerhande onverwachte zaken die zijn opgedoken. Het is echter ook deze diversiteit en constante afwisseling die de meeste werkdagen zo boeiend maakt.

De werkweek is doorgaans een combinatie van thuis- en kantoorwerk, virtuele en fysieke meetings, zowel met interne collega’s (financieel, commercieel, data-analyse, planning, technische specialisten) als diverse externe contacten (aannemers, verzekeraars, financiers, haven- en andere autoriteiten, enz.).

Telkens de agenda het toelaat probeer ik samen met enkele collega’s over de middag langs het strand een tochtje te lopen, om er daarna opnieuw in te vliegen.

Enkele jaren geleden kreeg ik ook de kans om een offshore ‘Basic Safety Training’ mee te volgen (een combinatie van klimtraining, first aid, sea survival technieken, basic fire fighting etc.) en sindsdien ging ik al meermaals mee met onze technische offshore teams om bijvoorbeeld deel te nemen aan inspecties op de windturbines of transformatorstations. De ervaring om midden op zee op meer dan 100 meter boven het wateroppervlak de windturbine te voelen ‘wiegen’ in de wind, en vanop de ‘front row’ tal van technische details te kunnen zien (sommige daarvan ooit de reden voor vernuftige contractbepalingen of voorwerp van moeilijke kostendiscussies), maakt datgene waarmee ik in mijn job bezig ben des te ‘tastbaarder’ en verschaft mij belangrijke bijkomende inzichten en vooral heel veel ‘goesting’ om mij voluit te blijven inzetten.

Kunt u Otary in een paar woorden beschrijven?

Otary ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert offshore windparken. Otary is een Belgisch bedrijf met lokaal verankerde aandeelhouders die op hun beurt actief zijn op het gebied van hernieuwbare energie. Bepaalde aandeelhouders focussen vooral op financiële participaties, andere partners zijn zelf actief als aannemer van mariene werken of als ontwikkelaar en eigenaar van onshore windturbineparken en brengen in die hoedanigheid ook bepaalde technische expertise bij.

Otary heeft een 65tal medewerkers en is gevestigd op de Oosteroever in de Oostendse haven, vlakbij de vuurtoren. De zee ligt er letterlijk aan onze voeten. Van daaruit is het iets meer dan een uur varen naar de windturbineparken. Vandaag staat Otary in voor de uitbating van de offshore windturbineparken: Rentel, Seastar en Mermaid. Otary is meerderheidsaandeelhouder in 2 afzonderlijke projectvennootschappen Rentel NV en SeaMade NV, die houder zijn van de diverse domeinconcessies en relevante vergunningen en op wiens naam de diverse overeenkomsten voor de initiële bouw en service en maintenance worden gesloten.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor u en uw bedrijf naar de toekomst?

Gezien de wereldwijde (terechte) aandacht voor de klimaatproblematiek en de versnelde transitie naar hernieuwbare energie, ligt er zonder twijfel nog heel wat werk op de plank voor bedrijven en professionals actief in de renewable sector. De huidige 9 Belgische offshore windparken zijn goed voor ongeveer 2,2 gigawatt productiecapaciteit, en tegen 2030 moet de huidige capaciteit van wind op zee verdrievoudigen tot om en bij de 6 gigawatt, door de bouw van drie nieuwe windparken in de Prinses Elisabeth-zone. Er is alvast een duidelijke ambitie om daaraan een steentje bij te dragen.

Een persoonlijke uitdaging binnen die ruimere context is om te blijven streven naar nog grotere efficiëntie, op diverse aspecten binnen de brede ondersteuning aan alle stakeholders in het bedrijf.  Als onderdeel daarvan zie ik op termijn mogelijks ook terug een groei van ons legal team en ruimte voor iemand met evenveel ambitie om mee te bouwen aan de energietransitie.

Wat zijn uw interesses naast uw werk als bedrijfsjurist?

Naast een drukke en interessante werkagenda probeer ik absoluut een evenwichtige work-life balance te behouden, iets waar Otary haar personeel ook maximaal in ondersteunt. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan een gezonde portie sport, een goed glas wijn met vrienden, en samen met mijn gezin zoek ik zo vaak als mogelijk een mooi plekje natuur op met onze omgebouwde bestelwagen-camper.