Terugblik op het virtueel colloquium georganiseerd door het ibj en het vbo, met de steun van cepani en icc belgium : minder onzekerheid in uw internationale contracten

Terugblik op het virtueel colloquium georganiseerd door het IBJ en het VBO, met de steun van CEPANI en ICC Belgium : minder onzekerheid in uw internationale contracten

Covid-19, Brexit, hacking … één voor één factoren die een onderneming grondig door mekaar kunnen schudden! Het is belangrijk dat ondernemingen zich veerkrachtig tonen in turbulente omstandigheden. Enkel zo kunnen grote veranderingen en crisissen zich ook vertalen in opportuniteiten.

Het IBJ en het VBO sloegen de handen in elkaar met de steun van CEPANI en ICC Belgium om u hierover een virtueel colloquium aan te bieden. Dit vond plaats op 8 en 15 maart ll.

Marc Beyens, Voorzitter van het IBJ en lid van CEPANI, en Philippe Lambrecht, Bestuurder-Secretaris-generaal van het VBO evenals vice-voorzitter van CEPANI, gidsten ons door 4 actuele topics.

Marc Gouden, advocaat, Philippe & Partners en lid van CEPANI, gaf ons tips over hoe wij onze contracten op het vlak van IT-risico's kunnen verbeteren.

Vervolgens leerde Patrick Van Eecke, advocaat & head of European data privacy practice bij Cooley, ons hoe de uitdaging van gegevensoverdracht buiten de Europese Unie aan te pakken. Sinds het ‘Schrems 2’-arrest, waarbij het Privacy Shield ongeldig werd verklaard, is het immers bijzonder moeilijk geworden om persoonsgegevens naar de Verenigde Staten of andere niet-EU landen over te dragen.

Intussen zijn we allen vertrouwd met het concept van overmacht. Denis Philippe, advocaat, Philippe & Partners en lid van CEPANI gaf ons een antwoord op de vraag : hoe kan dit juridisch begrip het best worden geïntegreerd in (internationale) overeenkomsten en hoe gaan rechtbanken ermee om in de praktijk, meer bepaald in tijden van gezondheidscrisis. 

Vanessa Foncke, advocaat, Jones Day en lid van CEPANI, speelde tot slot in op de situatie waarin partijen niet meer in staat zijn om een mogelijks gerezen conflict zelf op te lossen. Hoe kan de bedrijfsjurist in dat geval voor meer zekerheid zorgen in internationale contracten? En wat moeten we doen als het uit de hand dreigt te lopen en we een derde moet inschakelen?

Dit virtuele colloquium vestigde onze aandacht op de sleutelrol die het recht vandaag speelt in het leven van onze ondernemingen. Bovendien werd de nadruk gelegd op de toegevoegde waarde die u als bedrijfsjurist kunt bieden om de vaak onverwachte omstandigheden van het bedrijfsleven het hoofd te bieden.

U kan deze webinars remote bekijken :

 

Webinar 1

 

Webinar 2

More news


01 april 2021

Voortgezette opleiding - Opleidingspunten te verkrijgen door een publicatie te schrijven

Als lid van het IBJ weet u intussen vast wel dat u jaarlijks 16 punten dient te behalen in het...

Lees meer...

31 maart 2021

Regionale werking Vlaanderen van het IBJ

Graag stellen wij u kort de regionale werking Vlaanderen van het IBJ voor, ook bekend als "IBJ in...

Lees meer...

31 maart 2021

Ook de paralegal met wie u samenwerkt binnen uw onderneming kan zich aansluiten bij het ibj!

Ook de paralegal met wie u samenwerkt binnen uw onderneming kan zich aansluiten bij het...

Lees meer...

25 februari 2021

Voortgezette opleiding - Bedrijfseigen opleidingen

Zoals u allen weet, vraagt het IBJ u 16 punten te behalen per jaar. Als verantwoordelijke...

Lees meer...