ALGEMEEN
- Vanaf wanneer is de Voortgezette Opleiding van toepassing?
De Voortgezette Opleiding is gestart op 1 september 2018. - Waarop is het Reglement van de Voortgezette Opleiding gebaseerd?
Het Reglement vloeit voort uit artikel 10bis van het Huishoudelijk Reglement (waarbij elk toetredend lid zich engageert om zich continu bij te scholen). Het Reglement werd goedgekeurd bij beslissing van de Raad van het Instituut van 27 maart 2017. Artikel 5 van de Deontologische Code bepaalt trouwens dat elk lid als deontologische plicht heeft zijn kennis van het recht en van zijn onderneming up to date te houden.
PUNTENSYSTEEM, OPLEIDINGEN, PROGRAMMA
- Hoeveel punten moet een lid behalen?
Elke bedrijfsjurist wordt verzocht in het kader van de Voortgezette opleiding minstens 16 punten te behalen per kalenderjaar. Nieuwe leden zullen in hun eerste periode een pro-rata deel van de 16 punten moeten behalen voor het jaar van hun inschrijving. Het is mogelijk dat u deel uitmaakt van een beperkt aantal leden die nog met een ander periodesysteem werkt, u wordt echter binnenkort gecontacteerd in dit verband. - Hoeveel punten verdien ik als lid per opleiding?
Per gevolgd uur van een erkende opleiding, kent het Instituut 1 punt toe. - Welke opleidingen geven recht op punten?
Alle opleidingen die erkend zijn door de Erkenningscommissie geven recht op punten. Opleidingsverstrekkers kunnen de erkenning van een opleiding aanvragen. Werkgevers kunnen de erkenning van een bedrijfseigen opleiding aanvragen. Een bedrijfsjurist kan in bepaalde gevallen een individuele erkenningsaanvraag indienen.
De aanvraag tot erkenning gebeurt volgens de procedure beschreven via de website van het Instituut: www.ibj.be, tab: opleidingsverstrekkers. - Welke opleidingen kunnen erkend worden?
Alle opleidingen die plaatsvinden vanaf 1 september 2018 komen in aanmerking voor erkenning. Vanaf 1 januari 2020 kan u een opleiding nog steeds retroactief laten erkennen via een individuele aanvraag. Er mogen maximum twee maanden verlopen zijn tussen de datum van de opleiding en de aanvraag. - Welke soorten opleidingen komen in aanmerking?
In principe komen alle opleidingen in aanmerking die bijdragen tot de vorming van de leden van het Instituut, zowel juridische als niet-juridische, zowel bedrijfseigen als niet-bedrijfseigen opleidingen, cliëntsessies door consulting firma’s, seminaries gegeven door universiteiten of hogescholen of andere opleidingscentra van publieke of private aard. Alle opleidingen die door het Instituut georganiseerd worden, komen uiteraard ook in aanmerking. - Zijn er richtlijnen in het samenstellen van mijn persoonlijk opleidingsprogramma?
Nee. Elk lid stelt geheel vrij zijn programma samen uit het aanbod van het Instituut en van door het Instituut erkende opleidingen. De door het IBJ erkende opleidingen worden opgenomen in de agenda van het IBJ die via het extranet kan geraadpleegd worden. - Maakt de opleiding Deontologie deel uit van de Voortgezette Opleiding?
Ja, de basisopleiding Deontologie (5 punten) die binnen de 3 jaar na aansluiting gevolgd moet worden door elk nieuw lid maakt deel uit van de Voortgezette Opleiding. Zij die de cursus volgden tijdens 2018 zullen de punten hiervoor toegekend krijgen voor het eerste jaar. Elke opeenvolgende periode van 3 jaar moet ten minste één vervolgopleiding deontologie omvatten a rato van 2 punten. Deze opleiding wordt georganiseerd door het IBJ. De cursus is in voorbereiding en zal in de loop van 2020 beschikbaar zijn. - Ik schrijf een juridisch artikel of boek, krijg ik hiervoor ook punten?
Ja, hier kan u ook punten voor krijgen. Het IBJ kent 2 punten per 1.000 woorden toe, met een maximum van 10 punten per periode van 12 maanden. Dit werk zal evenwel ook aan de Erkenningscommissie moeten worden voorgelegd via de online tool. - Ik heb samen met collega’s een juridisch boek geschreven/uitgegeven, hoe wordt de puntenverdeling bepaald?
Het IBJ kent 2 punten per 1.000 woorden toe, waarvan het totaal aantal verworven punten gedeeld wordt door het aantal auteurs en daarna afgerond naar boven. Dit met een maximum van 10 punten per periode van 12 maanden. Bijvoorbeeld: als u dus een boek van 5.000 woorden met 4 mensen hebt gepubliceerd, krijgt elk 3 punten. - Ik ben spreker/docent voor een opleiding. Krijg ik hiervoor ook punten?
Het doceren, daarbij inbegrepen het voorbereiden van een bepaalde rechtsmaterie of voor het beroep relevante materie, of de tussenkomst als spreker tijdens een studiedag, colloquium of een bedrijfseigen opleiding, kan erkend worden door de erkenningscommissie. In dergelijk geval worden 2 punten per gepresteerde 30 minuten toegekend met een maximum van 10 punten per periode van 12 maanden. - Ik neem deel aan een IBJ Practice Group. Krijg ik daarvoor punten?
Leden die deelnemen aan een vergadering van een door het IBJ opgerichte Practice Group, krijgen 2 punten per gevolgde sessie. Leden van de Lead-Teams (Co-voorzitters) van de Practice Group krijgen 3 punten per gevolgde sessie van de door hen georganiseerde Practice Group. Uw aanwezigheid wordt door het team geregistreerd en het IBJ zorgt ervoor dat de deelname wordt ingebracht in uw puntentotaal.
OPLEIDINGSVERSTREKKERS EN ERKENNINGSAANVRAGEN
- Hoe kan ik een opleiding laten erkennen?
Alle aanvragen gebeuren online via MY IBJ. - Welke stappen moet ik ondernemen als ik een opleiding wil laten erkennen?
Iedereen die een opleiding wil geven die geschikt lijkt voor bedrijfsjuristen kan zich registreren als “opleidingsverstrekker” en een aanvraag indienen tot erkenning van een opleiding. Eenmaal de opleidingsverstrekker is geregistreerd, zal de opleidingsverstrekker een login krijgen die hem toelaat om op de website van het Instituut in te loggen en daar de opleidingen die hij in de toekomst wenst te organiseren in te brengen om deze te laten erkennen door de Erkenningscommissie.
Opgelet: gelieve na de eerste registratie eerst te wachten op de ontvangst van de login en het wachtwoord om te vermijden dat er verschillende accounts in parallel worden gecreëerd.
Bij het inloggen zal de opleidingsverstrekker onder meer gevraagd worden een vragenlijst in te vullen en de documentatie betreffende de opleiding te downloaden om de Erkenningscommissie toe te laten een beslissing te nemen. Eenmaal dat gebeurd is, zal de opleidingsverstrekker een bericht ontvangen van goedkeuring, zal desgevallend een factuur worden opgestuurd ter betaling van de administratieve kosten van de erkenningsaanvraag, en zal de opleiding gepost worden op een specifieke opleidingspagina van de website van het Instituut. - Hoe beslist de Erkenningscommissie?
Eenmaal de aanvraag volledig werd ontvangen, zal de Erkenningscommissie beslissen of de opleiding in aanmerking komt voor de Voortgezette Opleiding van bedrijfsjuristen. Ze houden rekening met het aantal punten dat de opleidingsverstrekker of aanvrager aan de opleiding toegekend heeft. Alle opleidingen die nuttig worden geacht door het Instituut en zijn Erkenningscommissie worden weerhouden, voor zover ze (i) de bedrijfsjurist juridisch inhoudelijk vormen (nieuwe wetgeving, praktische toepassingen, case studies, enz.), en (ii) talenten trainen. De Erkenningscommissie beslist soeverein en onafhankelijk. Zij beslist enkel op basis van het online dossier. Een eventuele weigering tot erkenning wordt gemotiveerd en zal aan de aanvrager worden meegedeeld. - Wie kan registratie als opleidingsverstrekker vragen?
Elke organisatie die voldoet aan alle wettelijke vereisten om opleidingen te geven komt in aanmerking, met inbegrip van universiteiten en gelijkaardige entiteiten, professionele en beroepsorganisaties, opleidingsorganisaties, andere juridische beroepen, werkgevers van leden die een bedrijfsinterne opleiding organiseren. - Wanneer moet de aanvraag tot erkenning voor externe opleidingen gebeuren?
Voor opleidingen gepland in 2019 moet het dossier van de aanvraag zo snel mogelijk worden ingediend. Voor opleidingen gepland in 2020 moet het dossier eveneens zo snel mogelijk worden ingediend en minimum drie weken voor de effectieve datum van de opleiding volledig zijn op de website. - Krijg ik bericht als de erkenning geweigerd wordt?
Ja, een eventuele weigering wordt gemotiveerd. U zal van de weigering en de motieven per e-mail door het IBJ-team op de hoogte worden gebracht. - Wanneer moet de aanwezigheidslijst worden geüpload?
Uiterlijk twee maanden na de opleiding moet de aanwezigheidslijst worden geüpload.
DOSSIERRECHT
- Is er een administratieve kostenvergoeding en hoeveel bedraagt deze?
De administratieve kostenvergoeding te betalen door de opleidingsverstrekker is gelijk aan het bedrag dat een inschrijver moet betalen voor de opleiding met een minimum van 125€, excl. BTW en een maximum van 695 €, excl. BTW te verminderen met de eventuele kortingen die de opleider biedt aan de leden. Het IBJ houdt zich het recht voor de behandeling van nieuwe opleidingen te schorsen tot alle achterstallige facturen voor eerdere erkenningsaanvragen volledig zijn aangezuiverd. - Wanneer is de opleidingsverstrekker het IBJ geen kostenvergoeding verschuldigd?
Voor gratis opleidingen zijn opleidingsverstrekkers geen kostenvergoeding verschuldigd. Wanneer de opleidingsverstrekker een universiteit is, is deze geen kostenvergoeding verschuldigd voor de erkenningsaanvraag van een opleiding. - Is er een administratieve kostenvergoeding verschuldigd voor bedrijfseigen opleidingen?
Nee, voor zover de leden of hun bedrijf geen bijdrage moeten betalen voor het volgen van die opleiding. Mocht dit het geval zijn, dan zal de organisator van de opleiding de administratieve kostenvergoeding wel verschuldigd zijn. - Wat gebeurt er bij het annuleren van een opleiding?
Bij annulering van een opleiding waarvoor er een erkenningsaanvraag werd ingediend, wordt de dossierkost niet terugbetaald. Indien u het IBJ echter minimum drie werkdagen voor de datum van de opleiding op de hoogte brengt van de annulering, zal het inschrijvingsgeld gedeeltelijk terugbetaald worden, na aftrek van het niet-terugbetaalbare bedrag van 125 €, excl. BTW.
BEDRIJFSEIGEN OPLEIDINGEN
- Wat is een bedrijfseigen opleiding?
Bedrijfseigen opleidingen zijn opleidingen die binnen een bedrijf worden georganiseerd (al dan niet met inbreng van of door derde-lesgevers) maar niet toegankelijk zijn voor niet-bedrijfsleden en waar een eigen intellectuele bijdrage wordt geleverd door de lesgevers. Deze opleidingen mogen geen winstoogmerk beogen en moeten kosteloos zijn voor de leden. Het verslag uitbrengen aan leden van een team over een extern bijgewoonde opleiding voldoet niet aan die voorwaarde. - Kan ik een aanvraag indienen om een bedrijfseigen opleiding te laten erkennen?
Ja, alle bedrijfseigen opleidingen die nuttig worden geacht door het Instituut kunnen door zijn Erkenningscommissie worden erkend, voor zover ze (i) de bedrijfsjurist juridisch inhoudelijk vormen (nieuwe wetgeving, praktische toepassingen, case studies, enz), en/of (ii) talenten trainen. - Hoe en wie kan een bedrijfseigen opleiding laten erkennen ?
De aanvraag tot erkenning van een bedrijfseigen opleiding kan gebeuren door het lid zelf, een bedrijfsverantwoordelijke, HR Director, Head of Legal of zijn assistent(e). Door de aanvraag te doen staat het bedrijf uitdrukkelijk toe dat de opleiding kan gecontroleerd worden ter plaatse door een afgevaardigde van het Instituut. Er wordt best maar één account aangemaakt per bedrijf.
ANDERE ERKENNINGSAANVRAGEN
- Wat met opleidingen door andere gereglementeerde juridische beroepsorganisaties?
Het Instituut streeft ernaar akkoorden af te sluiten met andere gereglementeerde juridische beroepsorganisaties met als doel de wederzijdse erkenning van de opleidingen georganiseerd door deze organisaties. - Wat met buitenlandse opleidingen?
Gelet op de complexiteit die kan gepaard gaan met het erkennen van buitenlandse opleidingen, worden deze uitzonderlijk vrijgesteld van de administratieve kostenvergoeding en dient elk lid afzonderlijk een aanvraag in te dienen via de online tool. In een dergelijk geval dient het lid een certificaat of aanwezigheidsattest voor te leggen waarbij de opleidingsverstrekker attesteert dat het lid de opleiding heeft gevolgd van begin tot einde. Het lid motiveert hoe deze buitenlandse opleidingen bijdragen tot zijn vorming. - Individuele aanvragen
Leden kunnen retroactief individuele aanvragen indienen ter erkenning van een in België gevolgde niet-bedrijfseigen opleiding. Er wordt hen verzocht eerst na te gaan of de opleidingsverstrekker de opleiding liet erkennen. Deze aanvragen gebeuren via de MY IBJ applicatie. Van zodra het lid is ingelogd, zal hij de knop “Voer een aanvraag van punten in” kunnen aanklikken. Hier zal hij het programma alsook het aanwezigheidsattest kunnen opladen. De aanvragen zullen ook door de Erkenningscommissie beoordeeld worden, volgens dezelfde criteria. Erkenning voor individuele aanvragen kan retroactief toegekend worden tot twee maanden na de datum van de opleiding.
TOEKENNING VAN PUNTEN
- Bewijs van deelname
Elke opleidingsverstrekker van bedrijfseigen of niet-bedrijfseigen opleidingen wiens opleiding werd erkend zal na afloop van de opleiding de lijst van de aanwezige bedrijfsjuristen in de online tool opladen. Hij kan dit doen via een document (excel) dat hem op zijn persoonlijke ruimte MY IBJ op de website van het IBJ ter beschikking is gesteld. - Wanneer en waar zie ik mijn behaalde punten?
Alle punten behaald door het volgen van de door het IBJ erkende opleidingen zullen zichtbaar zijn in de persoonlijke account van elk lid via de MY IBJ-applicatie van zodra de aanwezigheidslijsten zijn opgeladen door de opleidingsverstrekkers. Wat betreft individuele aanvragen zal dit gebeuren nadat de puntenaanvraag erkend is.
VRAGEN?
Voor vragen, suggesties en opmerkingen kan u een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..