Fons Van Dijck: De 4 krachten van de bedrijfsjurist van morgen

Veel mensen vragen zich af wat de toekomst brengt, voor henzelf, voor hun omgeving, voor hun onderneming, voor onze planeet.

Veel mensen vragen zich af wat de toekomst brengt, voor henzelf, voor hun omgeving, voor hun onderneming, voor onze planeet.  Zal het in de jaren die voor ons liggen nog wel beter worden?

Ik heb geen glazen bol, maar ik ben er wel van overtuigd dat inzicht bevrijdend kan werken. Als we de krachten doorzien die ons drijven, zal de wereld minder chaotisch worden en zullen we bewust betere keuzes kunnen maken voor onze toekomst. Wie begrijpt waarom iets gebeurt, krijgt immers inzicht en duidelijkheid. Wie de wereld wil veranderen, moet eerst de wereld begrijpen.

In mijn recente boek ‘De toekomst is terug’ analyseer ik de vier fundamentele krachten (4 V’s)  die mensen drijven, op persoonlijk, professioneel en maatschappelijk vlak. Zij zijn universeel en van alle tijden. Deze krachten zitten in elk van ons individueel, in elke bedrijfsjurist en in de samenleving. Zij bepalen in ruime mate hoe onze kleine en grote wereld rondom ons er vandaag uitziet, ook met hun duistere kanten. En zij leggen de basis voor onze wereld van morgen.

Wat zijn de kansen, en uitdagingen, die zich aandienen voor elke bedrijfsjurist doorheen een periode van spanningen, polarisering en crisissen?

  • Verkennen: de toekomst  is vooruitgang en wordt vorm gegeven door wetenschap, kennis, technologie, creativiteit. Zij zorgen ervoor dat de geschiedenis zich finaal toch niet zal herhalen. De doorbraak van AI (en in het bijzonder ChatGPT) zal voor een grote omwenteling zorgen voor alle kennisberoepen.Zie de technologie als een bondgenoot, eerder dan een tegenstander.

  • Verbinden: verbondenheid, empathie en solidariteit met de mensen, en de wereld, rondom ons zullen zorgen voor een mooie toekomst, en drijven angst weg. Samen komen we verder.Versterk de rol van de bedrijfsjurist als bruggenbouwer, soms diplomaat, met een holistische kijk op de onderneming en haar omgeving.

  • Veroveren: om te overleven in een onzekere toekomst zal je groter, sterker, machtiger, smarter, mooier, krachtiger moeten zijn dan anderen. Polarisering, conflicten en spanningen zetten de toon.
    Wees meer dan ooit een betrouwbare gids  om de belangen van de onderneming te verzoenen met maatschappelijke verzuchtingen.

  • Verdedigen: In een onzekere wereld voelen mensen zich bedreigd en zijn ze op zoek naar zekerheid, veiligheid, bescherming, ontsnappen.
    De bedrijfsjurist is de beste waarborg dat rechten en vrijheden gevrijwaard en verdedigd worden.

In mijn boek geef ik ook aan dat we de komende jaren collectief afstevenen op een mentale winter waarin angst en woede de bovenhand zullen hebben. Het is mede aan bedrijfsjuristen om nieuw licht te laten schijnen, perspectief te bieden en hoop te wekken op weg naar een nieuwe lente.

Fons Van Dyck is doctor in de media- en communicatiestudies, doceert over marketing en communicatie aan de Vrije Universiteit Brussel, en staat aan het hoofd van Think BBDO, dat het IBJ adviseert rond communicatie. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Tijd, Knack en Trends. Het boek ‘De toekomst is terug’ is verschenen bij Pelckmans Uitgevers en verkrijgbaar in elke (online) boekhandel).

More news


14 maart 2024

Van Olmen & Wynant is de nieuwe golden partner van het IBJ

Met groot genoegen kondigen wij jullie aan dat Van Olmen & Wynant in 2024 de Golden Partner is van...

Lees meer...

29 februari 2024

Dag van de rechtsstaat - 15 en 26 maart 2024

15/03/24 - 13u30, Mechelen 26/03/24 - 20u00, Mechelen

Lees meer...

30 januari 2024

Fons Van Dijck: De 4 krachten van de bedrijfsjurist van morgen

Veel mensen vragen zich af wat de toekomst brengt, voor henzelf, voor hun omgeving, voor hun...

Lees meer...

20 december 2023

Een rode draad van dankbaarheid

  We naderen het einde van 2023. Een bewogen en moeilijk jaar (alweer) voor onze wereld, met klein...

Lees meer...

30 november 2023

Studenten, job days en stages

De maand november staat voor de juristen in opleiding in het teken van jobbeurzen – of “job days”.

Lees meer...