Ontslagmotivering in 109 vragen en antwoorden

Wat kan de werkgever tijdens de tewerkstelling doen om te vermijden dat het ontslag later door een arbeidsgerecht als kennelijk onredelijk wordt beschouwd?

Wat kan de werkgever tijdens de tewerkstelling doen om te vermijden dat het ontslag later door een arbeidsgerecht als kennelijk onredelijk wordt beschouwd? Is het in het kader van CAO 109 aangeraden om een ontslaggesprek (exit meeting) te organiseren? Kennen arbeidsgerechten de maximale schadevergoeding van 17 weken loon (vaak) toe? Houden arbeidsgerechten bij de beoordeling van de kennelijke onredelijkheid van ontslag rekening met de functie/het functieniveau van de werknemer? Geldt CAO 109 in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medisch overmacht? Wat is het lot van een verzaking door de werknemer aan zijn/haar rechten in het kader van CAO 109?

Vragen rond ontslagmotivering zijn niet meer weg te denken voor bedrijfsjuristen die HR vraagstukken voorgelegd krijgen.  Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109 betreffende de motivering van het ontslag heeft enerzijds het recht ingevoerd voor de werknemer, uit de private sector, om de concrete redenen te kennen die tot zijn of haar ontslag hebben geleid. Anderzijds heeft die CAO de werknemer het recht toegekend een forfaitaire schadevergoeding te ontvangen als zijn of haar ontslag kennelijk onredelijk was.

In het recent verschenen boek “Ontslagmotivering in 109 vragen en antwoorden” geven Emmanuel Plasschaert en Evelien Jamaels, advocaten bij Crowell & Moring, een antwoord op vragen die de HR practicus zich zou kunnen stellen omtrent ontslagmotivering. Het boek geeft, wetenschappelijk verantwoord maar niettemin praktijkgericht, een stand van zaken van de regels, praktijken en tendensen rond ontslagmotivering en kennelijk onredelijk ontslag. Uiteraard gaat daarbij grote aandacht naar de rechtspraak van de Belgische arbeidsgerechten.

 

Bestel het boek

More Partner Blogs


26 april 2024

Which companies have the obligation to introduce an internal reporting channel for whistleblowers?

The European Whistleblower Directive was transposed into Belgian legislation end of 2022 (Act of...

Lees meer...

25 april 2024

A new European Commission proposal on foreign direct investment screening: towards greater harmonization?

On June 20, 2023, the European Commission and the High Representative for Foreign Affairs and...

Lees meer...

23 april 2024

Leverage Legal Tech to set your legal department’s KPIs strategy

Leverage technology in your legal department to elevate your team's efficiency and strategic impact.

Lees meer...

22 april 2024

Considerations when contracting about AI-sytems

With the recent approval of the AI Act by the European Parliament in mid-March, it is crucial to...

Lees meer...

19 april 2024

Drowning in Data? Tactics for Legal Professionals to Conquer the Information Overload

Welcome to the exciting world of increasing laws and regulations, where each choice proves how...

Lees meer...